GÜVERCİNLERİMİZİ MARKALAMALIYIZ !


2001 yılı tamamlanmak üzere.
Dünyanın kuzey yarım küresindeki çoğu yetiştiriciler için farklı bir telaş dönemi.

Posta güvercini yetiştirenler yarış sezonlarını bitirdiler ve elde ettikleri dereceleri derleyerek ilgili organizasyonlara Klasman değerlendirmeleri için başvuru hazırlıklarındalar. Damızlık çiftleri eşlerinden ayrılmış ve tüm kuşlar tüy dökümü dönemindeler. Kümesler dezenfekte edilmekte, yaralı ve/veya sağlıkları bozulmuş hayvanlar karantinadalar. Unutulmamalıdır ki; bu kuşlar Nisan sonlarından başlamak üzere sezon boyunca herbiri  yaklaşık  3.000 km. uçtu.

Gösteri güvercini yetiştirenler ise sezon boyunca ürettikleri yavruların özelliklerini tasnif etmekle meşguller. Kasım ayından başlayarak bütün kış boyunca sürecek festivallerde yarışacak hayvanların merakla tüylerini yenilemelerini bekliyorlar.
Klüp ve Dernekler ise bir taraftan bu organizasyonların hazırlıkları ile uğraşırlarken diğer taraftan 2002 yılı hazırlıklarını yürütmekteler. Yeni kurallar, geçmiş yıllarda yapılan hatalar veya görülen eksiklikler; Bunlara ilişkin önlem ve düzenlemeler… Tabii bu arada 2002 yılında kullanılacak MARKA lar (ring).

Ayağına takılacak her güvercine bağımsız bir numara ve kimlik kazandıran bu kodlama işlemi :


1. Güvercinlerin yaşadıkları sürece izlenebilmelerini sağlar.
2. Gelecek kuşaklar için soyun temel tanımlayıcı bilgilerini oluşturur.
3.
Pedigree (Secere) oluşturmanın temelidir.
4. Güvercinin orijinal yetiştiricisine kolayca ulaşılmaya olanak tanır.


Ülkemizde markalama dar anlamında sadece yarışlarda belirleyici olarak Posta güvercinlerine 1998 yılından itibaren kısmen organize bir biçimde uygulanmaktadır.Bunun haricinde hiçbir performans ve gösteri güvercinine bugüne kadar marka takılmamıştır.

Ülkemizdeki ırkların tasnifi, korunması ve gelişimi TGYB nin temel amaçlarından biri olduğuna göre, bu konunun gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Eminim bir çok yetiştirici ayağa takılan markanın darligindan veya genişliğinden, paçalara zarar verdiğinden söz edecektir. Şu an özelliklerine göre her bir ırk grubu için ayrı ayrı ölçülerde markalar yapılabilmektedir.

Türkiye de yıllık ortalama 70.000 posta güvercini markası kullanılmakta ve organizasyon farklı kişiler tarafından farklı normlarda yapılmakta ve kargaşalar yaşanmaktadır. Yalnızca TGYB çatısı altında toplanabilecek bu  organizasyon, birliğe maddi gelir sağlaması yanında, kuruluşu sanal platformdan gerçek ortama da taşıyacaktır.

Saygılarımla.


Not: Gönderdigim uluslararası normlara sahip " Pedigree" (Secere) formunu dileyen arkadaşlarımız kullanabilirler.

Osman TIG - Manisa