SAĞLIKLI GÜVERCİNLER YETİŞTİRMEKTE YETİŞTİRİCİNİN ÖNEMİ

 

Saygı Değer Güvercin Yetiştiricileri,

Sağlıklı güvercinlere sahip olmak tüm yetiştiricilerin ortak hedefidir, gerek internetin sağladığı avantajları kullanarak gerek ise yetiştiriciler arasında bire bir gerçekleştirdiğimiz güvercin ve güvercin yetiştiriciliği ile ilgili sohbetlerde öncelik daima kuşlarımızın sağlığı üzerine olmaktadır, bir çoğumuz güvercinlerimizin sık hastalanmasından, kimimiz ise hasta olan kuşlarımızın nasıl iyileşebileceğinden bahseder ve yakınırız, unutmamamız gerekir ki güvercinlerimiz bizim sorumluluğumuzdandır ve sağlıklı, hastalıklara drençli Güverciler yetiştirmek biz yetiştiricilerin elindedir.
Her 6 ayda bir vurulacak new castle aşısı veya içme suyu ile aşılama yöntemi kullanılarak uygulanan B -1 aşısı güvercinlerimizin yıl boyu sağlıklı, dirençli ve hiçbir tedaviye gerek duymaksızın yaşamlarını sürdürmelerinde atılacak en önemli adımlardan biridir.

Yurt dışında kuş sağlığı alanındaki yapılmış önemli araştırmalar sonucunda güvercin sağlığı konusunda iki farklı yöntem tespit etmiş ve önermişlerdir.

Bunlardan ilki dışkı ve kandan alınan örnekler üzerinde yapılan labaratuar analizi sonucunda gerekli tedaviyi uygulamaktır. Ancak bu yöntem özellikle ülkemiz şartlarında maalesef mümkün olmamaktadır, ülkemizde hem kanatlı hayvan sağlığı hemde yetiştiricilik anlayışı ile ilgili eksiklerimizin olması bu yöntemi bizler için daha da zorlaştırmaktadır.

Bir diğer yöntem ise daha makul ve daha geçerli olan güvercinlerin sağlıklarını tehdit eden mikrop, bakteri gibi hastalık sebebi olan unsurlara karşı tedbir almak ve kuşlarımızın hasta olma riskini en aza indirmektir. Güvercinlerimizin sağlığınını bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlere karşı önlem alarak koruyabilmemiz mümkündür.

Güvercinlerimizi en çok tehdit eden hastalıkların başında ;
Salmonella, ormitostus, koksidiosis, trikomona, iç ve dış parazitler yer almaktadır.

Tıpkı insan sağlığında olduğu gibi önlem ve erken teşhis güvercin sağlığı içinde büyük önem taşımaktadır, unutmamak gerekirki aşılanmamış, koruyucu bakım programları uygulanmamış güvercinler hastalık ve hastalık sonucu ölüm tehdidi altındadır, kuşlarımızı aşılamaz ve sağlıklarına gerekli özen göstermezsek olası bir hastalıkta güvercinlerimizi tedavi etmemiz büyük üçlüde mümkün olmayacaktır, güvercinlerimiz hastalık sebebi ile ölmeye başladığında kümesimizde enaz % 20 den başlayıp % 80 ve % 90 lara varabilecek güvercin ölümlerinin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Tüm güvercin yetiştiricilerine sağlıklı güvercinler ve sorunsuz zevkli, başarılı bir yetiştiricilik dilerim.

Saygılarımla…

Yazan:Kurtuluş TİRYAKİ.